Excelsior Rotterdam – Heracles Almelo 3-1 (Eredivisie 2014-2015)

Het was een rumoerig weekje in het Polman Stadion en eromheen… Niet alleen door de verbouwing, maar ook de resultaten van Heracles Almelo hadden de spelers, de technische staf, het bestuur en de supporters bezig gehouden.

Er was veel vergaderd de afgelopen week bij de hoge heren, om te zien of er een mogelijkheid was “de ploeg” weer “een ploeg” te maken. Het vertrouwen van de spelers was er, zo bleek. Aanvoerder Fledderus had uitgesproken namens de selectie dat er geknokt moest worden met z’n allen. Dat hield in dat Jan de Jonge een kans zou krijgen de drie punten binnen te slepen in Rotterdam tegen Excelsior. In Rotterdam bleek er wat veranderd te zijn in de basisopstelling. Dit keer was er een plek vrij gemaakt voor Simon Cziommer. Iets wat mijns inziens eigenlijk niet meer dan logisch is. Ook kreeg Pelupessy dit keer weer de voorkeur boven Bis Sibum. Voorin mochten Avdic, Linssen en Bel Hassani zich weer laten gelden.

Bij Excelsior speelde een oude bekende in de basis, Daryl van Miechem is in topvorm en liet dat bij vlagen ook zien in de wedstrijd. Een andere oude bekende mocht een plekkie op de bank zoeken. Voor Ninos Gouriye was er geen plek in de basis. De wedstrijd begon goed voor de Heraclieden en ze leken er allemaal zin in te hebben. Binnen een minuut liet Linssen, op rechts dit keer, al van zich gelden. Hij trok een sprint naar voren en speelde daar Advic aan binnen de zestien, die had kunnen kaatsen, maar de bal vond net de voeten van Linssen niet terug. Na twee minuten was Cziommer allert en onderschepte de bal, Linssen nam weer over en kon met de bal richting doel dribbelen. Daar haalde de snelle gelegenheids-rechtsbuiten uit en zag tot zijn spijt de bal op de paal uiteen spatten. Helaas dus nog geen goal… In de 4e minuut deed Excelsior wat terug. Van Miechem was goed mee op gekomen en kon vanaf de achterlijn de bal voorgeven, zijn medespelers hadden het blijkbaar lastig met zijn snelheid, want die waren nog niet voor het doel aangekomen. De bal vloog daardoor voorlangs.

In de tiende minuut was het wel raak. Brito zat niet echt lekker in de wedstrijd en kreeg de bal wat lastig aangespeeld door Damen. Door het goede opjagen van Linssen kon hij hem niet goed genoeg terugspelen op de keeper en hiervan maakte Advic dankbaar gebruik. De spits lette goed op en kon de bal oppikken en binnentikken. Op zich wel een verdiende voorsprong want Excelsior had zijn draai tot op dat moment nog niet echt gevonden. Tot de 30e minuut gebeurde er niet zo heel veel spannends. Van Miechem werd na een half uur spelen diep gestuurd, liep de zestien binnen en tikte daarbij de benen aan van Ramon Zomer. Hij kon hier blijkbaar niet zo heel veel aan doen, maar toch kreeg hij geel en werd de bal op de stip gelegd. Stans maakte hiervan dankbaar gebruik en zo stond het dus na ruim een half uur weer 1-1. Net voor de rust verloor Pelupessy nog de bal op het middenveld en zo kon Van Weert een schot op goal afvuren. Het harde schot werd echter prachtig geparreerd door Dennis Telgenkamp. Niet zo heel veel later was er nog een klein kansje voor de Rotterdammers, maar dit keer was Botaka niet scherp genoeg.

In de rust was er genoeg te bespreken in de kleedkamer, want na de kado gekregen penalty voor de Rotterdammers was het aan de zijde van Heracles niet veel beter geworden. Er werd geen druk meer gezet, geen kans meer gecreëerd en er moest dus echt weer wat gebeuren. Dat gebeurde ook, alleen niet aan de kant van Heracles. In de 48e minuut was het namelijk alweer raak voor Excelsior. Stans leek de smaak te pakken te hebben. Hij kreeg de bal aangespeeld door de lucht, wist de bal prachtig aan te nemen en uit een volley hoefde hij alleen nog maar de bal na te kijken. Dit doende, zag hij de bal geweldig in de kruising achter de kansloze Dennis Telgenkamp vliegen. Een wereldgoal, maar waarschijnlijk eentje die hij in zijn carriere nooit weer zal maken. Hoe dan ook, de stand was inmiddels 2-1 voor de Kralingers. Het gezicht van Jan de Jonge stond op onweer en zag het hele spul in elkaar storten vanaf zijn plek naast de dugout.

Aan de zijde van de Heraclieden lukte inmiddels dan ook helemaal niets meer, spelers liepen elkaar als amateurs in de weg en Excelsior maakte hier dankbaar gebruik van. In de 55e minuut kon Excelsior rustig weer een aanval opzetten. Dit keer mocht Ouasar rustig de bal voorgeven op de vrijstaande Dary van Miechem, die kon rustig een hoekje uitzoeken en inkoppen. Een terecht stand, 3-1… Heracles kreeg werkelijk geen poot aan de trapper… Misschien iets met de Profronde te maken?

Dat het niet liep bij de Heraclieden was dus wel duidelijk. Jan de Jonge kon er weinig meer van maken langs de kant en in het veld leken de spelers elkaar ook niet meer te begrijpen. Kenmerkend was bijvoorbeeld een vrije trap op zo’n 20 meter van de goal. Normaal gesproken zou Mark Jan Fledderus deze bal nemen of Simon Cziommer. Illias Bel Hassani had inmiddels de bal gepakt en weigerde deze af te staan aan nota bene de aanvoerder. Het meegekomen publiek uit Almelo zag er ook steeds minder heil in en de spreekkoren donderden zo af en toe van de tribune af. Er waren zelfs spelers die hierop gingen reageren, iets wat toch echt beter is niet te doen. In de 70e minuut was er nog weer een kansje voor Excelsior. Dit keer was het Gouriye die de kans kreeg en de bal terug zag stuiten via de paal. Telgenkamp kon redding brengen en de schade beperken tot 3-1. Een hele diepe zucht van Jan de Jonge in de 88e minuut was tekenend voor het einde van de wedstrijd en het einde van zijn carriere bij Heracles Almelo. Het bleef bij 3-1 en zo konden beide ploegen het veld verlaten, de Heracles spelers namen nog de moeite even bij te praten met wat supporters in de hekken, wat op zich netjes was en een goed moment om dat te doen. De spelers weten dat ze de supporters nog hard nodig gaan hebben de komende weken…

Na de wedstrijd werd er nagebabbeld in de kleedkamer. De ploeg werd toegesproken door onder andere de voorzitter en Rene Kolmschot kwam ook zijn zegje doen. Iedereen zit er doorheen, niemand wil dit en toch gebeurd het.
Het roer moet nu om, de trainer zou worden ontslagen en de weg naar boven moet snel terug worden gevonden door iedereen. Bij aankomst in Almelo stond een groep supporters die mee waren naar Rotterdam de spelersbus op te wachten. De persoon die ze wouden spreken was er echter al uitgestapt onderweg. De spelers kwamen wel uit de bus en zij namen wel de tijd om met de supporters te praten. Een rustig gesprek vond plaats door wat supporters en de spelers beloofden op hun beurt hun stinkende best te gaan doen om zo snel mogelijk hun niveau terug te vinden. Tegen FC Twente spelen ze de eerste thuiswedstrijd weer, maar eerst is er nog een voetballoos weekend. Wel wordt er nog geoefend aanstaande donderdag tegen FC Emmen en daarna staan Ajax uit op het programma.

We zijn benieuwd wie de nieuwe trainer gaat worden. Op het moment van schrijven is er nog niets bekend helaas. Wel hebben we natuurlijk wat verschillende namen gehoord. John van den Brom, Mario Been, Gert Jan Verbeek en Stanley Menzo passeerden de revue, als ik dan toch een keuze mag maken, dan mag van Mario Been wel komen als eerste keuze en John van den Brom lijkt me ook geen verkeerde trainer. We gaan het afwachten en hopen op een herboren ploeg binnenkort… TOT SNEL!!

Black and white greetz,

Cootje

Please follow and like us: